Minilening Alternatieven

Er zijn goede alternatieven voor een minilening. Een minilening kent redelijk wat risico’s en is ook duur. Alternatieven voor de minilening zijn bijvoorbeeld rood staan bij de bank, geld lenen via een creditkaart, geld lenen met onderpand, geld lenen bij familie. Of als u schulden heeft is wellicht ook mogelijk een schuldregeling te treffen. Heeft u spullen nodig, dan kunt u vaak ook achteraf betalen of een lening krijgen bij een sociale kredietbank.

Rood staan bij de Bank

Had je al aan rood staan gedacht bij je bank? Of als je dat al hebt, probeer dan je limiet op te trekken. Dat kan vaak tot 1500 euro, soms zelfs meer. Meestal heb je dit wel binnen een paar dagen geregeld. Rood staan heeft bij de bank trouwens wel een andere naam: kwartaalkrediet. Dit betekent dat je niet langer dan 3 maanden rood mag staan.

Let hier goed op want als je langer dan 3 maanden rood staat dan gaat de bank dreigen om dit bij het BKR te melden. Laat je het zover komen dan wordt het aanvragen van een nieuwe lening aanvragen moeilijker. Een registratie blijft vaak 5 jaar staan gerekend vanaf het moment dat de schuld niet meer bestaat.

Bij rood staan heb je vaak te maken met een rente van 14 procent op jaarbasis. Dat is de maximale rente die een bank mag vragen volgens de wet. Sta je 3 maanden 1500 euro rood dan betaal je makkelijk 17,50 euro aan rente per maand. Dat is te overzien en is een stuk minder dan een minilening. Daar betaal je namelijk 20-30% aan kosten op maandbasis.

Doorlopend krediet aanvragen

Een doorlopend krediet is een lening waarbij je altijd tot een bepaald limiet geld achter de hand hebt. Je kan een doorlopend krediet aanvragen vanaf 2000 euro meestal. Maar je hoeft alleen dat geld op te nemen dat je zelf wilt. Dat kan best handig zijn. Bovendien: hoe hoger het kredietlimiet, de lager de rente. Stel je hebt een doorlopend krediet van 10.000 euro voor een rente van 7 procent, dan is dit best goedkoop geld lenen (als je tenminste niet al het krediet opneemt).

Heb je opeens een rekening die je moet betalen, dan kan je het geld opnemen van je doorlopend krediet en dat gebruiken om de rekening te betalen. Een doorlopend krediet moet je natuurlijk ook aflossen. Je stort een minimaal te betalen bedrag per maand terug op je rekening van het doorlopend krediet. Dit is vaak 1 of 2 procent van het openstaande bedrag plus de rente. Doe je dit niet, dan moet je vaak in 1x alles terugbetalen en krijg je een negatieve BKR registratie, waardoor je voor 5 jaar vaak geen lening meer kan aanvragen.

Creditkaart geld lenen

Waar je ook kan denken is een creditkaart. Bij een creditkaart krijg je (als je gespreid terugbetalen aanvraagt) vaak ook een doorlopend krediet lening van 1500 of 2500 euro. Dat is dan het limiet van de kaart. Dat geld kan je dus gewoon lenen, dat wil zeggen je kan het overschrijven naar je bankrekening of opnemen met de pinpas. Je betaalt hier wel even de volle mep: vaak 14 procent rente. Maar daarboven op komen geen extra kosten zoals wel het geval is bij alle minilening aanbieders.

Een creditkaart kost je wel geld, vaak tussen de 15 en 35 euro per jaar. Je kan een creditkaart aanvragen bij dezelfde bank als je een bankrekening hebt. Je bent dan vaak goedkoper uit. Maar je kan ook een kaart aanvragen bij een andere aanbieder, bijvoorbeeld ICS. Dat is vaak duurder, maar je hebt dan wel je bankzaken gescheiden. Dat kan voordelen opleveren als je niet wilt dat de bank bijvoorbeeld geld van je rekening haalt om je openstaande creditkaart schuld te betalen. Je hebt je creditkaartschuld dan minder in eigen handen.

Persoonlijke lening aanvragen

Een persoonlijke lening is een redelijk veilige lening die je bij de bank kan aanvragen. Maar je kan ook terecht bij een online bemiddelaar of een crowdfunding platform. Daarmee is een persoonlijke lening vaak een goed alternatief voor de minilening bijvoorbeeld. Je betaalt bovendien in vaste termijnen de lening terug. Vanaf het begin van de lening weet je vaak wel waar je aan toe bent.

Een persoonlijke lening is vaak ook erg geschikt voor het aflossen van andere leningen of schulden. Je krijgt dan het geld in de vorm van een nieuwe lening om je oude leningen in 1x af te lossen. Dit is erg handig als je een dure creditkaartschuld hebt of al lang rood staat.

Geld lenen als student

Ben je student, dan kan je ook denken aan je rechten als student. Zo heb je recht op geld bij DUO. Je kan proberen je lening bij de DUO te verhogen. Dit heeft natuurlijk wel gevolgen voor je volledig studentenschuld. Dit kan na een aantal jaren flink oplopen. Maar toch is lenen bij DUO redelijk goedkoop. Bovendien ben je niet verplicht tot terugbetalen van je lening zolang je inkomsten niet hoog genoeg zijn. Dit laatste heeft natuurlijk wel zo zijn voordelen.

Geld lenen bij familie

Daarnaast kan je ook terecht bij je ouders misschien, of bij iemand anders als je snel geld nodig hebt. 100 euro lenen bij familie of vrienden is vaak zo geregeld. Het enige probleem is vaak dat mensen zich niet aan afspraken houden. Het is dan ook erg belangrijk om goede afspraak te maken. Vooral als het om hogere bedragen gaat, bijvoorbeeld om de huur te betalen of een schuld af te lossen, dan is het raadzaam om duidelijke afspraken te maken. Regel goed wanneer je de lening terugbetaalt, of je ook rente betaalt en of je ook in termijnen gaat terugbetalen.

Geld lenen met onderpand

Een veel gebruikte manier om veilig geld te lenen zonder risico is lenen met onderpand. Je hebt speciale pandjeshuizen in de meeste grote steden waar je terecht kan met spullen voor een lening. In alle grote steden heb je dit soort pandjeshuizen wel. Je spullen kan je dan terugkrijgen als je op tijd de lening en de rente weer terugbetaald. Hier kan je dus ook lenen met een negatieve BKR registratie, bijvoorbeeld omdat je al eens langer dan 3 maanden rood hebt gestaan. Maar het grootste voordeel is wel dat je geen geld leent dat je ook weer moet terugbetalen, je kan dus niet in de schulden komen.

Schuldregeling treffen

Heb je schulden, bijvoorbeeld een rekening die je nu moet betalen en wil je daarom geld lenen, dan kan het ook een goed idee zijn om een schuldregeling te treffen. Dat kan niet bij alle organisaties maar dit is het proberen waard. Je belt dan met de schuldeiser en stelt voor om in termijnen te betalen. Vaak vinden ze dat niet erg maar soms moet je hier wel extra voor betalen. Deurwaarders doen hier bijvoorbeeld niet moeilijk over, maar kleine incassobureaus weer wel en willen vaak extra geld ontvangen. Ben je het daar niet mee eens, dan kan je ook langs gaan bij de sociale rechtshulp voor advies.

Ook als je de zorgverzekering nog moet betalen en achter loopt, dan kan je vaak wel een regeling treffen. Dit geldt meestal ook wel als je een huurachterstand hebt. Alleen bij boetes is het vaak niet mogelijk een regeling te treffen. De overheid is erg hufterig op dit gebied. Ze willen vaak meteen in 1x keer de volle mep ontvangen. Heb je dit geld niet dan kan je wellicht gebruik maken van een van de andere alternatieven op deze pagina of wachten op de deurwaarder.

Met de deurwaarder kan je vaak wel een schuldregeling treffen (natuurlijk wel doen voordat die aan de deur komt om je spullen in beslag te nemen, maar zelfs dan valt er wel te praten als je direct een aanbetaling kan doen). Je betaalt in dit geval wel extra voor de deurwaarderkosten. En die zijn soms best hoog (reken maar op minimaal 100 euro). Maar je hoeft in elk geval niet in 1x alles te betalen. Dit kan in sommige gevallen slimmer zijn, vooral als je niet genoeg geld achter de hand hebt.

Achteraf betalen

Wil je geld lenen omdat je nieuwe spullen nodig hebt, dan kan je ook spullen kopen en achteraf betalen. Bij Bol.com doen ze bijvoorbeeld niet moeilijk hierover en kan je ook achteraf met acceptgiro of Ideal betalen. Je hebt dan vaak wel een paar weken de tijd en je kan bovendien ook wat langer wachten tot je een aanmaning krijgt. Op deze manier kan je dus het betalen van nieuwe spullen makkelijk en zonder extra kosten met een maand oprekken. Als je echter nog langer wacht, dan komen er wel incassokosten bij en later deurwaarderkosten.

Er zijn ook andere online plekken waar je spullen kan kopen met achteraf betalen. Let hierbij op dat je geen extra kosten betaalt. Het is vaak gewoon een service van de winkels, maar sommige winkels besteden dit acheraf betalen uit en dan ontvang je in feite een lening met rente Dat is niet echt wat je wilt in dit geval. Dit is wel een optie als je dure spullen wilt hebben zoals nieuwe meubels of een auto, maar dan ben je vaak goedkoper uit als je zelf eerst een lening zoekt.

Lening bij sociale kredietbank

Het is wellicht ook een mogelijkheid om langs te gaan bij een gemeentelijke kredietbank. Deze zogenaamde sociale banken zijn er speciaal voor mensen met schulden of met weinig inkomen. Ook zijn ze geschikt voor mensen van 65+ of mensen met een negatieve BKR registratie.

Je vindt in elke gemeente wel een sociale kredietbank. Je kan er terecht voor hulp bij schulden maar ook voor een lening voor bijvoorbeeld een nieuwe bank of auto. Bij de meeste van dze banken kan je een persoonlijke lening aanvragen en soms ook een doorlopend krediet. De enige voorwaarde die ze hebben is in feite dat je geen lening kan krijgen bij een commerciële bank. Is dat het geval, dan is het wellicht wel waard om langs te gaan.

Recht op geld

Er bestaat ook de mogelijkheid dat u geld laat liggen ergens. Dit kan zijn omdat u bijvoorbeeld recht heeft op geld maar dit niet weet. Zo zijn er de toeslagen van de belastingdienst voor uw zorgverzekering of om de huur van uw huis of kamer te betalen. Daarnaast hebben veel gemeenten ook regelingen voor mensen met een lager inkomen. Die regelingen verschillen per gemeente. Bij sommige gemeenten krijgt u bijvoorbeeld geld om een computer te kopen of een nieuwe wasmachine.

Ook is het mogelijk dat u recht heeft op een uitkering maar dit niet weet. U heeft recht op een uitkering, ook met terugwerkende kracht soms als u bijvoorbeeld geen werk kan vinden. Of als u juist werk wilt zoeken. Er zijn ook uitkeringen als u enigszins last heeft van een handicap, lichamelijk of geestelijk. Of uitkeringen omdat u in verwachting bent. U kunt hiernaar vragen bij uw gemeente en als u het niet weet dan kunt u altijd hulp vragen aan iemand anders of bijvoorbeeld aan de sociale rechtshulp.

zelf-schulden-regelen