Je wilt snel meer geld wilt lenen dan een minilening normaal gesproken biedt. Maar je kunt niet terecht bij andere kredietverstrekkers vanwege een negatieve BKR-registratie. Dan zijn er manieren om meerdere minileningen af te sluiten. Het is niet aan te raden maar het is mogelijk. We leggen hier uit hoe je dit doet en, voor wie toch twijfelt, betere opties.
Tweede minilening Ferratum of Saldodipje
Vaak kun je niet meer dan 300 of 400 euro per keer lenen bij de eerste keer. Bij welke aanbieder kun je terecht voor meerdere minileningen tegelijk of de beste minilening überhaupt? Sinds de AFM de regels strenger heeft gemaakt voor minileningen, heeft Ferratum Group praktisch een monopolie op minileningen in Nederland. Onder die vlag opereren namelijk de enige twee minikredietverstrekkers: Ferratum en Saldodipje.
Ben je voor het eerst klant, dan kan je een minilening aanvragen van 800 euro. Dat is het maximale dat aan nieuwe klanten wordt gegeven. Let wel op de bijkomende kosten boven op de boete als je geen verplichte garantsteller kunt leveren. Ook al is dit illegaal in Nederland, lees hier waarom: Minilening zonder garantstelling.
Minilening aanbieder | Kosten* | Extra kosten voor |
---|---|---|
Saldodipje | Tot 20-45% | Garantstelling |
Ferratum | Tot 20-45% | Garantstelling |
* Kosten per aanvraag. Wettelijke maximum jaarlijkse kostenpercentage is 14% (in 2020 tijdelijk 10% i.v.m. corona). |
300 euro lenen
Wil je meer geld lenen, dan is een kleine lening van 300 euro vaak slimmer dan een minilening afsluiten van 800 euro. Een minilening van 300 euro kan je binnen 15 dagen aflossen en kost veel minder dan een lening van 800 euro. Zodra je deze lening na 15 dagen aflost, dan kan je direct nog een lening aanvragen tot maar liefst 1500 euro. Dit noemen ze bij Ferratum en Saldodipje een pluslening.
Betaal niet meer dan wettelijk voorgeschreven voor een flitskrediet
De kosten van een minilening, pluslening, flitslening, microkrediet etc zijn erg hoog. Je betaalt namelijk niet alleen rente, maar ook, en veel, voor een verplichte garantsteller. Kun je zelf een garantsteller vinden, dan is dit gratis maar betaal je alsnog hoge rente.
Voor een lening van 1500 vraagt Ferratum namelijk maar liefst 660 euro aan extra kosten boven op de rente. Dat bedrag noemt Ferratum/Saldodipje “boete wanprestatie” maar dit is misleidend. Het gaat namelijk niet om te laat terugbetalen of iets dergelijks maar om verplichte garantstelling. Iemand die op zoek is naar “snel geld zonder bkr of papieren”, kent natuurlijk niemand die garant kan staan. En zelfs als wel, dan is het vaak te beschamend. Logisch. Dus in de praktijk zal vrijwel elke klant die “boete” moeten betalen.
Ferratum en Saldodipje kunnen, vanuit Spanje, wel zulke hoge kosten vragen, legaal is het in Nederland niet. Op dit moment, augustus 2020, is de maximale kredietvergoeding die kredietverstrekkers mogen vragen, vanwege corona tijdelijk verlaagt van 14% naar niet meer dan 10% (dat is inclusief rente). En ja, ook al noemen ze het “boete wanprestatie ivm verplichte garantstelling”, het valt gewoon onder kredietvergoeding. Voor een lening van 1500 euro op jaarbasis niet meer dan 150 euro dus. Vecht het aan of, beter nog, regel iets anders.
Wil je meer geld lenen dan bieden wij trouwens ook andere mogelijkheden. Kijk daarvoor eerst naar waarom je het geld nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een minilening wilt hebben omdat je schulden hebt, dan kan je beter dat probleem eerst oplossen en dan pas denken over een minilening. Een minilening lost je schulden niet op. De meeste mensen krijgen er alleen maar meer schulden van.
Ferratum Saldodipje Loanrider
Er zijn in Nederland door strengere wetgeving nog maar twee minikredietgevers over, beide van Ferratum Group: Ferratum en Saldodipje (Cashper en Loanrider zijn ermee gestopt). Je kunt bij Ferratum een minilening aanvragen maar dan kan je niet ook nog eens een minilening aanvragen bij Saldodipje omdat het uiteindelijk om hetzelfde bedrijf gaat.
Let in deze gevallen bovendien erg op met wat je doet. De kosten van minileningen zijn hoog, erg hoog. De aanbieders rekenen namelijk niet alleen rente, maar ook andere aanvullende kosten. Deze kosten lopen snel op tot maar liefst 30% van het bedrag.
Als je dus 400 euro leent, dan betaal je met gemak 100 euro aan kosten. En dat betekent dat je binnen een maand maar liefst 500 euro moet terug betalen. Weet je zeker dat je dan nog een minilening wilt? Zijn er echt geen andere oplossingen?
Minilening aanbieder | Kosten* | Extra kosten voor |
---|---|---|
Saldodipje | Tot 20-45% | Garantstelling |
Ferratum | Tot 20-45% | Garantstelling |
* Kosten per aanvraag. Wettelijke maximum jaarlijkse kostenpercentage is 14% (in 2020 tijdelijk 10% i.v.m. corona). |
Minilening 2000 euro
Wil je meerdere minileningen afsluiten, dan kan je er misschien beter voor kiezen om niet bij een minilening aanbieder te lenen. Je kan ook een flexibel of een doorlopend krediet aanvragen. Of een persoonlijke lening. Deze leningen kan je gewoon bij je bank aanvragen of bij een andere aanbieder.
Zo zijn er ook speciale aanbieders waar je snel geld kan lenen zonder een minilening. Bij een aanbieder zoals Findio beloven ze binnen 30 minuten je aanvraag goed of af te keuren. Er wordt hier wel een BKR toetsing gedaan, maar dat is logisch. En zolang je op dit moment geen achterstandsmelding hebt dan maak je nog altijd kans op een lening. Overigens is het minimaal te lenen bedrag 5000 euro. Bij de De Leningmakelaar kan je ook terecht voor een snel antwoord. Hier kan je bovendien ook terecht voor een kleinere lening.
Wil je minder geld lenen en je hebt minder haast, dan kan je eventueel ook terecht bij een organisatie zoals CrossLend. Hier kan je vanaf 1.500 euro geld lenen. Je betaalt ook hier extra kosten, maar die zijn niet zo absurd hoog. Vaak zijn die kosten niet meer dan een paar procent boven op de rente. Bij Crosslend zijn ze echter niet heel snel, dus je moet wel een paar dagen geduld hebben. Bovendien moet je hier ook goed uitleggen waarom je de lening nodig hebt. Als alles goed verloopt dan kan je daar binnen een week wel een lening hebben.
Geld Lenen met Creditkaart
Je kan er ook voor kiezen om geld te lenen met je creditkaart. Heb je al een creditkaart dan kan je gewoon geld opnemen met je kaart. Je kan ermee pinnen bij een pinautomaat, of je kan ook online geld overschrijven naar je bankrekening. Heb je de gespreid terugbetalen faciliteit, dan hoef je ook niet na een maand het geld meteen terug te betalen en hoef je minder snel alles terug te betalen. Dat is wel zo handig.
Met een creditkaart kan je vaak tot 2000 of 2500 euro lenen. Je kan bovendien ook vragen om je limiet te verhogen. Dat is in de meeste gevallen wel in een paar dagen geregeld en kan je direct extra geld opnemen. Zie hier een vergelijking van de goedkoopste creditcards in Nederland. Heb je nog geen creditcard, kan je goed met geld omgaan maar zit je regelmatig krap bij kas, dan heb je met een creditcard direct meer flexibiliteit.
Rood staan aanvragen
Heb je trouwens al gedacht aan rood staan bij de bank? Die kan je vaak direct online aanvragen bij je online bankomgeving, meestal kan dat ook zonder papierwerk. Bij rood staan heb je een limiet van 500 euro bijvoorbeeld, of zelfs 1500 euro. Die limiet kan je zelf ook verhogen, als je dat nog niet gedaan hebt. Sta je langer dan 3 maanden rood, dan heb je een probleem want dan kan het bedrag terug worden gevorderd. Je krijgt dan een aantekening bij het BKR en je hebt dan 5 jaar last daarvan waardoor je nog moeilijker geld kan lenen.
Sta je al 3 maanden rood en zoek je snel een oplossing om de BKR notering te voorkomen? Bel dan ook eens met je bank om te vragen of je de rood staan lening mag oversluiten naar een nieuwe lening. Dan mag je in termijnen terugbetalen. Je kan ook een lening aanvragen bij een andere aanbieder om de lening over te sluiten. Een minilening helpt je vaak niet hierbij, want die moet je na een maand of 2 weken al terugbetalen met extra hoge kosten.
Wel kan je de minilening gebruiken om je roodstand weg te halen, en dan opnieuw rood staan om de minilening terug te betalen, maar na verloop van tijd zit je geheid nog veel dieper in de problemen. Als je niet goed met geld kan omgaan en vaak schulden maakt, dan kan je beter hulp vragen, bijvoorbeeld “>via de gemeente.
Geld Lenen zonder Minilening
Heb je snel geld nodig dan kan je ook overwegen om langs te gaan bij een pandjeshuis. Daar kan je geld lenen in ruil voor spullen die je achterlaat. Je kan bijvoorbeeld een (spel)computer, televisie of sieraden achterlaten en daar krijg je dan geld voor. Breng je het geld weer terug en betaal je elke maand de rente van de lening, dan krijg je de spullen weer terug. Vaak kan je de lening bovendien verlengen als je nog niet terug kan betalen.